MASLAČAK KORIJEN (Taraxaci radix)
Sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij. U jesen, kad se bere, korijen sadrži visoke doze inulina (40 posto), koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretnje (peristaltiku) crijeva. U proljeće, kad se korijen ne bere, sadržaj inulina je samo dva posto.
Korijen maslačka izvanredan je koleretik jer potiče stvaranje i lučenje žuči.
Potiče apetit, stoga ga ESCOP preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljna lučenja žuči i manjka apetita.
U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost (debljina) i celulit. Djelovanje kod celulita opravdano je prije svega zbog zanimljive kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege, jer je korijen maslačka također blagi diuretik.
Uz takve tegobe, maslačak je dodatna terapija kod povišenog kolesterola, gdje se koristi zajedno s drugim biljkama, prije svega listom artičoke (Cynara scolimus) i sjemenkama piskavice (Trigonella foenum graecum). U fitoterapiji, korijen maslačka je dodatna terapija, zajedno s korijenom čička (Arctium lappa), kod svih kožnih tegoba (akni, psorijaze, ekcema…).
Tradicionalna upotreba maslačka Maslačak je tradicionalna biljka naših krajeva koja se preporučivala kod niza bolesti, od visokoga krvnog tlaka, “trovanja krvi”, reumatoidnog artritisa, plućnih tegoba, žutice, bolesti bubrega te kožnih tegoba. Čini se da su “naši stari” dobro uvidjeli njegovo općenito dobro djelovanje na organe za izlučivanje, jetru, žuč i bubrege, stoga je djelovanje na te sustave posljedično olakšavalo tegobe zbog drugih bolesti.
Način pripreme: korijenje i podanci koji su tvrdi biljni dijelovi, pripremamo kao uvarke, dekokte jer je potrebno dulje vrijeme da voda prodre u unutrašnjost i ekstrahira ljekovite sastojke. Dekokte pripremamo tako da biljne droge stavimo u hladnu vodu (1-2 čajne žlice), prokuhamo 10 minuta te pustimo da odstoje poklopljeni 20 minuta, zatim se procijede.
Recenzije
Još nema recenzija.